Żywienie w sporcie Wiele pytań młodych osób zainteresowanych żywieniem optymalnym kierowanych do Naszego Doktora i doradców żywieniowych dotyczy żywienia młodych ludzi uprawiających sport dla przyjemności i poprawienia kondycji oraz sportowców wyczynowych. Wobec wzrastającego zainteresowania dietą optymalną, sprawnością fizyczną i - z drugiej [...]
[...] lub jeżdżą na rowerze dłużej i częściej niszczą mięśnie, w efekcie tracą siłę, gromadzą tłuszcz i zmniejszają swoje spoczynkowe tempo metabolizmu. Długotrwałe cardio = nadmiar kortyzolu Jednym z ze sposobów w jakie cardio niszczy mięśnie jest zwiększanie produkcji hormonu stresu – kortyzolu. Kortyzol zaczyna być wydzielany już na początku [...]
Wiele pytań młodych osób zainteresowanych żywieniem optymalnym kierowanych do Naszego Doktora i doradców żywieniowych dotyczy żywienia młodych ludzi uprawiających sport dla przyjemności i poprawienia kondycji oraz sportowców wyczynowych. Wobec wzrastającego zainteresowania dietą optymalną, sprawnością fizyczną i - z drugiej strony - plagą otyłości [...]
[...] ją w związku z tym energią swobodną lub użyteczną. Ta cecha odróżnia ją od energii cieplnej, wydzielanej KONIECZNIE w wielu reakcjach i procesach. Ogrzewa organizm, ale jej nadmiar, za względu na stałocieplność, musi być usunięty do otoczenia i jest bezpowrotnie tracony. Cały proces pozyskiwania energii swobodnej ze spożywanych składników [...]
Żywienie w sporcie Wiele pytań młodych osób zainteresowanych żywieniem optymalnym kierowanych do Naszego Doktora i doradców żywieniowych dotyczy żywienia młodych ludzi uprawiających sport dla przyjemności i poprawienia kondycji oraz sportowców wyczynowych. Wobec wzrastającego zainteresowania dietą optymalną, sprawnością fizyczną i - z drugiej [...]
[...] kiedy nasila się tempo spalania składników energetycznych (węglowodanów i kwasów tłuszczowych) w organizmie wzrasta produkcja ciepła. Aby zapobiec przegrzaniu mięśni, jego nadmiar musi zostać odtransportowany za pomocą krążącej krwi do powierzchni ciała i wydalony przez skórę wraz z potem. W warunkach silnego obciążenia termicznego ( np. [...]
[...] to chelaty, są one najlepiej wchłaniane i tutaj polecam firmę OLIMP. Mimo wszystko starajmy się jeść dużo owoców, warzyw, ryb, mięsa. By nie dopuścić ani do hiperwitaminozy(nadmiar witamin) ani do awitaminozy(brak witamin). ZMA/MZB - to po prostu połączenie cynku, magnezu i witaminy b6. Jak dobrze wiemy, by organizm funkcjonował w sposób [...]
[...] istotny o czym wspomniałem powyżej. Porównując tłuszcze z węglowodanami to właśnie węglowodany mają większą tendencje do budowy tłuszczu zapasowego. Dlaczego? Otóż nadmiar węglowodanów (glukozy) trafia do komórek tłuszczowych, gdzie przemienia się w aktywną postać glicerolu. Do budowy komórek tłuszczowych potrzebne są obok glicerolu [...]
[...] co sprawia, że z tych rejonów coraz trudniej pozbyć się tkanki tłuszczowej • Osoby w fazie budowania masy czasem doświadczają dziwnego zjawiska. Ponieważ ciało jest zalewane nadmiarem kalorii, glukozy i trójglicerydów, ciało przechowywać nadmiar nie tylko w tkance tłuszczowej, ale w samych mięśniach, co daje ‘miękki’ wygląd mięśni. • W okresie [...]
[...] się rozkręca i cykl jest efektywniejszy. Wielka bzdura. Nadmiar kreatyny nie wchłania się, a zostaje wydalony z moczem. Faza nasycenia oznacza stratę kreatyny, ponieważ nadmiar wysikamy. Ponadto można zaobserwować coś takiego jak przesycenie kreatyną, a to powoduje brak efektów w późniejszym trwaniu cyklu. Spada efektywność gromadzenia [...]
[...] zdrowotnych, powstałych w wyniku spożywania nadmiernych ilości mięsa: Przede wszystkim grozi to wywołaniem dny moczanowej ( u osób wrażliwych. Jest to choroba, w której nadmiar kwasu moczowego, będącego ubocznym produktem trawienia bogatego w puryny pożywienia ( kakao, czekolada, kawior, orzechy, nasiona, ciemne mięso dzikich zwierząt ), nie [...]
[...] kromki pszennego chleba (125 kcal) poziom glukozy wzrasta aż o 60%, w porównaniu z poziomem glukozy jaki osiąga się po spożyciu kromki żytniego razowca (115 kcal). Ponieważ nadmiar glukozy we krwi jest przerabiany na tkankę tłuszczową, wniosek był dla badacza oczywisty: chleb pszenny w porównaniu z pieczywem razowym jest o wiele bardziej tuczący [...]
[...] który wpierw buduje mięśnie potem dopiero gubi tłuszcz. Bardzo często bolał mnie brzuch dochodziłam od czego. Zaczerpnęłam informacji w necie i doszłam do wniosku, że nadmiar błonnika mi nie służy- zamieniłam otręby owsiane na płatki, zrezygnowałam z kaw z mlekiem- po nich strasznie cierpiałam, utrudniały one w znaczący sposób trawienie. [...]
[...] cukry. Dzielą się na proste i złożone. proste to np. słodycze, czyli duża ilość cukru w jednej dawce, może wywołać jednorazowy szok w organixmie ale jest on krótkotrwały, nadmiar kalorii przyjmowanych w ten sposób szybko odłozy się w tłuszcz, organizm nie zdąży zagospodarować takiej dawki węglowodanów. Inaczej sprawa ma się z węglowodanami [...]
[...] enzym lipazę - stymulujący lipogenezę (budowę tkanki tłuszczowej), a z drugiej strony hamuje powstawanie innego enzymu, który rozkłada tłuszcze (lipoliza). Krótko mówiąc, nadmiar insuliny, w każdej postaci sprzyja powstawaniu tkanki tłuszczowej, a z drugiej strony blokuje enzym "spalający" tłuszcze. Indeks insulinowy określany jest jako [...]
[...] jajek. - Idiotyzm - denerwuje się pan Darek (były księgowy) - ja to się dopiero teraz czuję jak po viagrze. Wtóruje mu Walenty Hoduch, który przestał się cieszyć z nadmiaru swej seksualności. - Żona się wyprowadziła do drugiego pokoju - uśmiecha się chytrze zza grubych szkieł. - Zadręczyłem kobietę. Dzieci optymalnych też są [...]
[...] 50 g białka podawanego w porcjach, najlepiej w okresie ok. 2 godz. po treningu (czyli w okresie intensywnego ukrwienia mięśni). Nadmierne spożycie białka nie służy zdrowiu - nadmiar białka zostanie spalony w procesach energetycznych lub przekształcony w tłuszcz. Odżywki mineralno-witaminowe są stosowane w postaci tabletek, napojów, często z [...]
[...] cukru we krwi. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było gromadzenie materiałów zapasowych. Wywodzimy się z czasów głodu i obżarstwa i jeśli nie umielibyśmy gromadzić nadmiaru dostarczanych kcal w czasach obżarstwa, nie byli byśmy w stanie przeżyć okresu głodu. A wiec żyjemy tylko dlatego że nasi przodkowie w toku ewolucji nauczyli się [...]
[...] stosunku do wzrostu. Cykliczna dieta węglowodanowa Najpierw zaczęto analizować mechanizm rozrostu mięśni pod wpływem wysokokalorycznej diety węglowodanowej. Okazało się, że nadmiar węglowodanów prowadzi do zwiększonego poziomu insuliny we krwi, a to z kolei wywołuje podwyższone ciśnienie osmotyczne wewnątrz komórek mięśniowych. Ciśnienie to [...]
[...] z genów SIRT ma leczyć cukrzycę typu 2. Kolejnym fragmentem naszego DNA interesującym badaczy jest gen kodujący dysmutazę ponadtlenkową, czyli enzym wymiatający z organizmu nadmiar wolnych rodników. Osoby, u których gen dysmutazy pracuje wydajniej, żyją o 20-30 proc. dłużej. To sporo, ale na razie rekord w dziedzinie wydłużania życia dzięki [...]